Ovocný salát
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Kromě receptů v ní najdeme i mnoho zajímavých rad. Například rady k čaji o páté. Píšese v ní: „Při čaji o páté bývá zábava upřímná a veselá. Někdy se zpestřuje i zpěvem, hrou na klavír, neb i recitacemi básní i prózy, podle toho, kdo hostí a miluje-li společnost umění.”
Na ovocný salát plný vitamínů budete potřebovat:
- 1 kg pomerančů
- 40 dkg kyselejších jablek
- 250 g čerstvých hroznů
- 125 g loupaných, po délce nakrájených mandlí
- 2 kolečka ananasu (může být i z konzervy)
- 2 banány
- 125 ml bílého vína
- cukr podle chuti
Postup:
- Pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kousky, případně odstraníme pecky.
- Stejně tak na malé kousky nakrájíme jablka, ananas a banány.
- Posypeme cukrem, promícháme a zalijeme vínem.
- Necháme asi 3 hodiny zaležet v chladnu.
- Podáváme ve skleněné míse.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.