Osud Jizerské 50 Zlatou lyži nepotká. Organizátoři si vrstvu sněhu hýčkají už od Vánoc

11. leden 2014

Vysoké teploty, déšť ani slunce nepokořily bílou trať Vysočina arény v Novém Městě na Moravě. Tam právě začíná Zlatá lyže. Kolem dva kilometry dlouhé trati bdí ve dne v noci nejen organizátoři světového poháru, ale především servismani. Jejich úsilí se vyplatilo.

Lyžařská elita právě trénuje na jediné běžecké trati široko daleko. Kolem pobíhají technici i ochranka a dokončují poslední přípravy.

Vrstva sněhu je silná asi půl metru. Ačkoli řada velkých závodů, například Jizerská 50, kvůli nepříznivému počasí skončila, v Novém Městě zrušení Zlaté lyže prý vůbec nehrozilo.

„Myslím si, že na to, co se děje v celé Evropě, je úžasné, že jsme to dali všechno do pořádku. Tratě budou připravené perfektně a v nejlepší kvalitě,“ tvrdí předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

Podle něj trati jednoznačně prospělo jak technické zázemí, tak i teploty.

„Na sprinty nám stačí, aby mrzlo dvě noci, což bylo relativně brzy. Navezli jsme vyšší vrstvu - počítali jsme s tím, že kdyby pršelo, tak aby nám to neodtálo.“

Závod se dá i pojistit, je to ale extrémně drahé. „Levnější varianta je vždycky nastříkat sníh než pojišťovat závody. Ten sníh tady bude ještě v dubnu,“ dodává Hamza.

O tratě se ve Vysočina aréně stará Vlastimil Jakeš, který v sobě technika nezapře. Pobíhá kolem tratě a organizuje, co je potřeba udělat, aby na závody bylo vše v pořádku.

Čtěte také

„Samozřejmě je to poznamenané tím, že je dlouhodobě teplo a trať nepromrzá. Rolbaři mají problém ji pořádně upravit, protože když je sníh takto měkký, špatně se na něm pracuje. Ale je to dobré,“ říká.

Nejdříve trať upravují rolbami, musí se ale dávat pozor i na kamínky. „Každý den vyráží parta, která obchází tratě a sbírá jak kameny, které někde koukají, tak větve, protože dost fouká,“ vysvětluje Jakeš.

Čtěte také

Závodníci trať už několikrát vyzkoušeli. „Něco se může změnit, ale předpokládám, že sněhu bude dost. Je tvrdý, takže věřím, že soutěž bude dobrá,“ pochvaluje si podmínky slovinský běžec Marco Lustric.

Diváci mohou světový pohár sledovat zdarma.


Zvětšit mapu
autoři: sib , Andrea Kratochvílová
Spustit audio