Osmiletý šachový talent Daniel z Chebu poráží výrazně starší protihráče, trofeje mu rychle přibývají

19. březen 2024

Je mu osm let a v šachových partiích poráží výrazně starší protihráče. O víkendu se navíc Daniel Vo z Chebu vrátil se stříbrnou medailí z republikového šampionátu mládeže.

Daniel Vo se stal v posledních letech uznávaným reprezentantem chebského šachového klubu Valdštejn. Patří sice mezi jeho nejmladší členy, na prestižních turnajích se ho ale obávají i výrazně starší protihráči. Rodiče malého Daniela jsou původem z Vietnamu a v jeho hráčské vášni ho podporují. Přestože se ke královské hře dostal náhodou.

„Je mi 8 let a hraju tři roky. Byl jsem u kamaráda, vytáhli šachy, já jsem se na to trošku podíval,“ vzpomíná na první setkání s hrou malý šachista Daniel Vo.

Radek Zálešák a Daniel Vo – členové Šachového klubu Valdštejn Cheb

„Je to náš soused, šachista Pilík. Říkal, ať vezmou děcka hrát. Jednoho dne je přivedl tatínek do klubu a od té doby hrajeme,“ doplnil slova malého Daniela jeho starší kolega Radek Zálešák z chebského šachového klubu Valdštejn.

Tři roky stačily ke zrodu malého šampiona

Podle něj se hned v počátku ukázalo, že Daniel je opravdu výjimečný a talentovaný hráč. Necelé tři roky aktivního hraní stačilo, aby se z něj stal malý šampion, který velmi často poráží o mnoho starší protihráče. „Svou sílu se musí ještě naučit využít. Je mu osm let a na krajské úrovni poráží šestnáctileté spoluhráče,“ dodal Zálešák.

Rodiče se rozhodli syna podpořit, a tak o hráčský rozvoj malého šachisty pečuje odborný trenér z Karlových Varů. Mezi Danielova dosavadní největší hráčské úspěchy už patří stříbrná medaile z mistrovství republiky mládeže. Trofejí samozřejmě přibývá a doma už na ně prý museli vyčlenit speciální místo.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio