Oříšky v Horní Cerekvi jsou znovu pod střechou. Místo shořelé haly stojí nová

11. srpen 2017
Zprávy z

V Horní Cerekvi dokončili novou průmyslovou skladovací halu. Je na místě té původní, která loni vyhořela. Škodu při požáru vyčíslili podnikatelé na 100 milionů korun. Nová stavba je více odolná vysokým teplotám. Vyšetřování požáru je u konce, hledá se ale viník, hasiči totiž dospěli k závěru, že ničivý oheň někdo založil.

Požár loni v listopadu zaměstnal desítky hasičů na několik dnů. V Horní Cerekvi tehdy shořela velká skladovací hala. Mimo jiné v ní byly oříšky.

„Požár byl tak rychlý, i když tady máme elektrický požární systém napojený přímo na hasiče, tak se to nepodařilo zachránit,“ konstatuje dnes, devět měsíců po požáru, výrobní ředitel firmy IBK Trade Lukáš Kratochvíl.

Podle závěrů hasičských vyšetřovatelů požár někdo založil úmyslně. Policie stále pátrá, potvrzuje mluvčí Dana Čírtková: „Případ uzavřený není, stále ho prověřujeme. Po pachateli, který by mohl mít žhářství na svědomí, pátráme.“

Horní Cerekev, hala

Nová hala je lépe chráněná, říká ředitel

V Horní Cerekvi mezi tím vyrostla nová skladovací hala, která je stejně jako ta před tím napojena na výrobní proces firmy. Mezi oběma prostory budou nové protipožární dveře. Ve skladě ale shořelo na tisíc tun oříšku a sušeného ovoce.

Novou halu chce firma zkolaudovat a začít plně využívat už na začátku září letošního roku.

Horní Cerekev, hala
Horní Cerekev, hala
autoři: mik , daz
Spustit audio