Oprava asfaltové šindele je poměrně jednoduchá. Obtížné je ale netěsnost najít

7. květen 2020

Mezi hojně rozšířené střešní krytiny patří asfaltové šindele. Jejich životnost se pohybuje mezi 25 až 50 lety a vydrží i extrémní počasí, ovšem záleží na jejich kvalitě i na provedení pokládky. Pokud po čase začne do objektu zatékat, může to být pouze menší netěsností, kterou je možné zacelit a opravit. Pokrývač Otto Černý poradí, jak netěsnost objevit i jak postupovat.

Asfaltové šindele jsou oblíbené pro svou lehkost i jednoduchost pokládky. Využívají se proto především na tvarově členitých střechách i na rekonstrukce střech se slabším krovem. Jejich životnost je až 50 lety a vydrží i extrémní počasí, například silné krupobití. Velkou výhodou je i velmi příznivá a dostupná cena. Při výběru materiálu je ale na místě preferovat ověřené lepší značkové výrobky.

Dříve se asfaltové šindele používaly převážně na chaty a kolny. Dnes je můžete ve vysoké kvalitě vídat i na střechách obytných i komerčních objektů. Hlavní podmínkou pro užití jsou ale spádové podmínky střechy. Spád střechy by měl být minimálně 22°. Na střechu rovnou nebo s menším sklonem se mohou použít svařené spoje, nejčastěji se jedná o svařené asfaltové pásy. Pokud po čase začne do objektu zatékat, může to být pouze menší netěsností, kterou je možné zacelit a opravit.

Zjistili jste v zimě, že vám zatéká do střechy? Je nejvyšší čas plánovat opravu

Asfaltové šindele se hojně využívají v Kanadě, kde musejí na střechách domů vydržet extrémní zimní počasí. Při opravě ale na letní sluníčko nečekejte. Právě jaro nebo podzim je pro práce s asfaltovými šindeli ideální. Teplota vzduchu by se při manipulaci měla pohybovat v rozmezí od 5 °C do maximálně 25 °C.

Dům se střechou z asfaltových šindelů

Při mrazech se asfaltové šindele mohou při opravě lámat. Při vysokých letních teplotách se s asfaltovými šindeli špatně pracuje, materiál velmi měkne a hrozí, že na střeše navždy zanecháte stopy po svých podrážkách. Opravy proto na jaře neodkládejte.

Při nedostatečném spádu střechy je někdy nutné krytinu zcela vyměnit

Pokud do domu začne více protékat, ze všeho nejdříve překontrolujte, jestli byly dodržené spádové podmínky. Při nedostatečném spádu střechy je někdy nutné asfaltové šindele zcela vyměnit za jiný materiál, nejlépe za bezpřesahovou krytinu nebo svařené spoje.

Nejčastějšími důvodem pro zatékání je totiž nedodržení přesahu šindelů a nedostatečný spád střechy, kdy voda nemůže volně odtékat. Problém také nemusí být pouze v asfaltové šindeli, ale ve složení střechy. Nejedná se totiž o samostatnou krytinu. Asfaltové šindele se pokládají na kvalitní izolační podložku asfaltového typu, nejčastěji na asfaltové pásy. Před položením šindelů se pak musí zacelit dírky po hřebíkách.

střecha, oprava střechy, asfaltové šindele

Voda zanechává stopy, při troše štěstí nás dovedou k samotnému problému

I po kvalitní pokládce se při správném sklonu střechy může po letech objevit netěsnost. Nejtěžší je najít prostor kudy zatéká. Může se totiž stát, že se voda objeví v pokoji u okapu, ale zatéká ve střeše o 2 m dále. V těchto případech je nutné rozebrat větší plochu střechy, alespoň 1 m2, někdy to může být i více.

Voda většinou na povrchu zanechává stopy, které nás dovedou k samotnému problému. Pokud se podaří netěsnost najít, samotná oprava není složitá. Kazový materiál nahradíme, nebo spoj dotěsníme asfaltovým tmelem. Když netěsnost nenajdeme, je lepší provést razantnější opravu a větší část střechy vyměnit. Jinak doslova hrozí nekonečné opravy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.