Online, nebo vyplnit dotazník? Lidé z pošt fungují jako sčítací komisaři

20. duben 2021 06:00

V domácnostech, které se zatím nesečetly on-line, v těchto dnech zvoní komisaři s papírovými formuláři. Na vyplnění dat mají lidé necelý měsíc.

Čtyřicítka pracovníků komisařů vyráží každý den do terénu také z pošty u vlakového nádraží v Havlíčkově Brodě.

„Česká pošta, sčítání lidu, zeptáme se: sečtení jste nebo chcete formuláře?“ Věta, kterou sčítací komisař Lukáš Sedláček říká v posledních dnech asi nejčastěji. Rozdává sčítací formuláře a s každým člověkem se domluví, jestli vyplněné listiny pošlu v obálce nebo si pro ně osobně přijde.

Papír vs. online

Oslovený muž nevyužil možnost sečíst se online, raději vyplní papírový formulář. „Mě to obtěžuje, chce to nějaký institut, straší pokutama.“ Pan Aleš vidí papír jako jednodušší cestu. „Přijde mi to jednodušší, s přítelkyní si to vypíšeme.“

„My se určitě budeme sčítat online, ještě jsme se k tomu nedostali,“ říká paní Tereza. „Jsme to chtěli zkusit na začátku, ale vypadlo to. Říkali jsme si, že počkáme a dneska na to vlétneme a uděláme to.“

Lukáš Sedláček patří mezi sčítací komisaře, kteří vyrážejí mezi lidi z pošty u vlakového nádraží v Havlíčkově Brodě. Lidé podle bývají ve většině případů vstřícní. Papírový dotazník musí lidé odevzdat nejpozději do 11. května 2021.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související