Omezení a průjezd konvoje téměř zastavily provoz na dálnici D1. Zdržení může trvat až tři hodiny

30. květen 2019 09:00

Českou republikou i ve čtvrtek projíždí konvoj americké armády, který zpomalil provoz na dálnici D1 ve směru na Brno. Vozy se zasekly v omezeních u Vlašimi a Humpolce.

Zdržení na silnici bude trvat dvě až tři hodiny. Silničáři doporučují na dálnici D1 ve směru na Brno nenajíždět a použít D11. V opačném směru se tvoří menší kolona u Větrného Jeníkova. Na D2 u Velkých Pavlovic se s částí konvoje srazilo nákladní auto. Jezdí se zde jedním pruhem.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla byl před 8.00 jeden z konvojů na 105. kilometru. Armáda nemá podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové hlášeny na D1 žádné nehody amerických vojenských vozidel.

Nehoda na D2

Na D2 se v zúžení na 34. kilometru ve směru na Bratislavu srazilo nákladní auto s vozem z vojenského konvoje. Jeden pruh je průjezdný. Krátce po nehodě, která se stala po 7.00, byla dálnice na Slovensko neprůjezdná, v současnosti už auta jezdí jedním pruhem. Potvrdil to mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

„Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Policisté zvažují, že automobily nechají odstavit na blízké benzinové pumpě mimo dálnici kvůli plynulosti provozu,“ uvedl Malášek. Nehoda se stala poblíž Velkých Pavlovic, na místě nehody stojí několik vojenských vozidel. Nehodu řeší státní i vojenská policie.

Do Rumunska a Maďarska

Konvoj americké armády se přesouvá přes české území na cvičení do Rumunska a Maďarska. První vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi.

Po odpočinku v tamních kasárnách pokračovali přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje by měla podle plánu opustit republiku ve čtvrtek odpoledne.

350 kusů vojenské techniky

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Na jejich trase je několik dopravních omezení, proto je přesun naplánován hlavně na večerní a noční hodiny. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu.

Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně. První z nich v roce 2015 vyvolal značný zájem veřejnosti. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí. Letos setkání s veřejností a ukázky techniky nejsou v plánu.

autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio