Ombudsman se zastává lidí, žijících na hlučných místech

13. únor 2013
Zprávy z

Veřejný ochránce práv se výrazně zastal lidí, kteří žijí v hlukově zatížených místech. V kraji Vysočina jsou to především vesnice v okolí dálnice D1, kde jsou dlouhodobě překračovány hlukové normy.

Zástupkyně ombudsmana se domnívá, že stát chrání takové obyvatele nedostatečně jak před nárazovým hlukem z hudební produkce, tak před hlukem trvalým například z přeplněných komunikací.

Příkladem jsou obce Slavníč i Skorkov na Havlíčkobrodsku, kde lidé ve dne i v noci poslouchají právě dálnici.

„To záleží na počasí, někdy třeba lehnu na postel a říkám si: co to hučí, to je hrůza. Někdy to nevnímám, to je pokaždé jinak. Obtěžuje to ale pořád,“ říká pan Miloslav ze Skorkova.

Obyvatelé obou vesnic se opakovaně dožadovali protihlukových stěn, nových oken nebo zpomalení provozu na dopravní tepně. Stěnu i okna jim stát slíbil až letos po mnoha letech marných bojů.

Veřejný ochránce práv kritizuje i připravovanou novelu hlukového zákona, která podle dostupných informací chrání spíše původce hluku než kolem žijící obyvatelstvo. Práci mu komplikuje i fakt, že novela příslušného zákona ještě není zcela dopracovaná.

Hluková mapa ČR

Čtěte také

autoři: mik , Marína Dvořáková
Spustit audio