Odvolaní ředitelé škol si stěžují na údajně zpolitizované konkurzy

24. červenec 2012
Zprávy z

Ředitelé středních škol si stěžují na údajně zmanipulovaná výběrová řízení. První stížnosti už zaznívají i z kraje Vysočina. Na nesrovnalosti při tzv. plošných výběrových řízeních poukazuje například ředitel třebíčského gymnázia Radek Blažek.

Ve své funkci Radek Blažek končí k poslednímu červenci. Nebyl totiž krajskou komisí vybrán. Se způsobem, jakým Kraj Vysočina výběrová řízení provedl, tedy plošně, nesouhlasí. „Pokud by zřizovatel měl zájem ředitele vyměňovat, tak k tomu mohlo docházet postupně a kraj k tomu má několik možností. Nevidím to tedy jako věc, která by přišla jen tak z čista jasna,“ domnívá se Blažek.

Vedení Kraje Vysočina však jakékoli ovlivňování konkurzů na ředitele příspěvkových organizací omítá. Tzv. plošná výběrová řízení ve školách a dalších zařízeních pro děti a mládež kraj prý vyhlásil kvůli novele školského zákona, aby do budoucna nemohl posty ředitelů nikdo zpochybnit.

V kraji je však řada indicií, které naznačují, že ve výběrových řízeních politika být mohla - více uslyšíte v Událostech regionu po 13. hodině. Záznam pak najdete na našem webu.

autor: Michal Malý
Spustit audio