Odpadového Oskara letos vyhrála Vepřová na Žďársku, pomohly jí k tomu kompostéry

25. září 2024 15:38

Na Vysočině klesá průměrná produkce odpadu. Vychází to z nejnovějších dat EKOKOMU. Podle nich v našem kraji vyprodukují nejmíň odpadu lidé ve Vepřové na Žďársku. V průměru je to 65 kilogramů na hlavu a rok.

„Do této černé popelnice vynáším odpad jednou maximálně dvakrát týdně,“ ukazuje František Bořil. S rodinou nenaplní svou popelnici ani během dvou týdnů. Snaží se co nejvíc recyklovat. I zbytky od jídla využívají dál. „Zbytky dáváme slepicím a co je rostlinný, tak to dáváme do kompostu. Nebo postaru do hnoje. Máme takový kyblík v kuchyni, a když je plný, tak to dáme slepicím,“ vysvětluje.

Vepřové se podařilo snížit množství odpadu a to díky kompostování. „Dostali jsme 65 kompostérů společně s obcí Šlapanov a určitě to přispělo. Když se podíváte na naše odpadové hospodářství, tak v roce 2021 to bylo nějakých 41 tun a teď v roce 2023 je to 28 celých osm,“ počítá nezávislá místostarostka obce Jaroslava Truksová.

Z okresních měst vyprodukovali nejméně odpadu lidé v Havlíčkově Brodě. V minulém roce na jednoho člověka připadalo 125 kilogramů odpadu.

Spustit audio