Od nového roku opět podraží na Žďársku pitná voda, tentokrát o 4 koruny

5. prosinec 2013

Nejprve přišlo zdražení na začátku tohoto roku a od příštího roku si lidé na Žďársku za pitnou vodu opět připlatí. Cena tentokrát stoupne o 5 %, konkrétně tedy čtyři koruny. Přitom je tady v rámci Kraje Vysočina pitná voda nejdražší.

Voda na Žďársku podraží o čtyři koruny. Žďársko se tak dostane mezi regiony s nejvyšší cenou vodného a stočného v České republice.

Lidé na Žďársku zaplatí za kubík 88 korun a 40 haléřů. Pro srovnání, nejvíce zaplatí v Turnově, a to 90 korun a 85 haléřů za kubík. Naopak nejnižší cena 52 korun a 76 haléřů je v Litomyšli.

V rámci kraje se také objevují poměrně velké cenové výkyvy. Na rozdíl od Žďárska nebo Třebíčska například lidé na Havlíčkobrodsku zaplatí za kubík vody téměř o třetinu méně.

Důvodem může být jiný provozovatel, kterého konkrétně Havlíčkobrodsko má. V čele tamních Vodovodů a kanalizací Havlíčkův Brod navíc stojí uznávaný odborník Pavel Policar. Dříve šéfoval britským vodárnám, které zásobují devět milionů lidí, a dnes například vymýšlí, jak zásobit vodou Afriku.

Podle žďárské starostky a předsedkyně tamního svazu vodovodů a kanalizací Dagmar Zvěřinové je vyšší cena daná specifikou regionu. Kvůli kopcovitému terénu a spoustě malých osad se musejí trubky tahat příliš daleko, a to zvyšuje náklady.

Spustit audio