Ochránci přírody našli u Měřína otrávenou vydru. Pitva prokázala nebezpečný karbofuran

24. únor 2016
Zprávy z

Ochránci přírody v uplynulém roce objevili v celém Česku na 50 otrávených zvířat. Ve většině případů se jedná o dříve používaný insekticid Furadan obsahující látku karbofuran. Jde o nervový jed, po jehož požití zvíře umírá ve velkých bolestech. U Měřína v minulých dnech takto našli otrávenou vydru a přiotrávené káně, které se podařilo zachránit.

„Výsledky pitvy a toxikologie potvrdily naše podezření na otravu karbofuranem. Jedná se o jed, kdy zvíře umírá v křečích udušením. Naštěstí se nám alespoň káně podařilo zachránit. Lokalita byla kousek od Měřína,“ konstatoval Zbyšek Karafiát z ochranářské stanice Pavlov.

V rámci jediného týdne se na území České republiky objevily čtyři další otravy. V Kravařích někdo otrávil orla mořského, v jižních Čechách další dva stejné opeřence.

Několik trestných činů najednou

Líčení otrávených pastí je v české legislativě přísně zakázáno a pachatel, pokud ho policie odhalí, se dopouští několika trestných činů najednou. Kromě volně žijících zvířat na toto jednání tragicky doplácejí také kočky a psi.

„Jedinou možností, jak tomu zabránit, je traviče a případné vlastníky jedovaté látky zastavit,“ apeluje Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody.

Prokázaných případů otrav uvedenými látkami je ale velice málo.

Otrávená vydra a káně
autor: mik
Spustit audio