Ocelové broky nechceme, vzkazují myslivci z lovů kachen

10. září 2012
Zprávy z

V Česku je v plném proudu sezóna lovu kachen. Myslivci se ale opět potýkají se zásadním problémem - už třetí rok musejí všude používat ocelové broky, které mají podle nich řadu nevýhod.

Cílem nařízení je, aby vodní ptactvo nehynulo v důsledku polykání olověných broků, které spadnou při lovu na zem. Podle myslivců má ale nové ocelové střelivo značné nevýhody a nemělo by se používat všude. Jan Kožený z Měřína vysvětluje, že ocelový brok často zvíře jen zraní a prodlužuje jeho trápení. "Viděl jsem, jak kachna spadla na zem a ještě byla živá," říká. Podle něj by měl být zákaz olověného střeliva omezen jen na mokřady, což je praxe ze zahraničí.

Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě názor myslivců, kteří chtějí někde olovo povolit a jinde ne, odmítá. "V praxi by se to nedalo kontrolovat," vysvětlil s tím, že olověné broky bezesporu zvířata zabíjejí.

Jestli se Ministerstvo zemědělství chystá zákon měnit, není jasné. Tiskový odbor nám zatím na otázku neodpověděl. Podle toho, že loňská snaha havlíčkobrodského spolku iniciovat změnu zákona vyšla naprázdno, to ale vypadá, že je ministerstvo se stávající legislativou spokojeno.

autor: Daniel Burda
Spustit audio