Obyvatelé Vysočiny chodí za kulturou málo, ukázal průzkum

14. prosinec 2011
Zprávy z

Kultura obyvatele Vysočiny netáhne. Ukazuje to hodnocení krajů v průzkumu Místo pro život, který organizovala agentura Bison & Rose. Vysočina v tomto ohledu dopadla nejhůře. Smutný fakt potvrdili Regionu i sami pořadatelé, kteří prý musí snižovat ceny za pronájem sálů, rušit koncerty a představení pro malý zájem publika a ve velkém množství případů jsou kulturní akce ztrátové.

"Dělat kulturu musí člověk z lásky ne pro peníze. Nesmíme čekat, že na tom zbohatnem nebo vyděláme. Na tom se nedá postavit živobytí. Na tom, že člověk bude dělat dobro nebo kulturu," říká Milan Medvěd Kolář, pořadatel Prázdnin v Telči, Havířského průvodu a dalších jihlavských akcí. Jeho práce ho neživí, dělá ji pro město jako koníček. Zoufají si ale ti, pro které je organizování kultury města prací.
"Co děláme akce v Polné tak tam je to hodně prázdné, lidi nechodí. Akce pro děti v Jihlavě nejsou plné ani z poloviny. Lidi chodí čím dál tím míň. Možná je toho moc. Možná lidé šetří. Ale zájem o kulturu opravdu upadá," zoufám si pořadatelka pohádek, koncertů a dalších akcí Nina Popelářová. Případy, kdy je nutné zrušit koncert celorepublikově známé a oblíbené kapely pro malý zájem publika z Vysočiny prý nejsou výjimečné.
Podobného názoru je také manažerka obchodu jihlavského kulturního domu Lenka Procházková. "Bez příspěvků, sponzorů a grantů by to absolutně nešlo. Výjimečně akce jakou jsou Cimrmani nebo koncert Hegerové, tak se to povede, ale jinak... Jihlava je v tomhle specifická. Lidé si stěžují, že se ve městě nic neděje. Děje se toho ale spousta, jen lidé nechodí," říká.
Například jihlavské DKO s příchodem nového vedení snížilo cenu za pronájem sálů. Jsou prý ale meze, které nelze překročit už kvůli nákladům na vytápění prostor.

autor: ost
Spustit audio