Obsluha s vozíčkem a delší čekání. V motorestu u Moravských Budějovic vyzkoušeli, jak by mohl vypadat provoz restaurace po zvýšení důchodového věku

3. duben 2023 08:00

Co když nenajdeme nové zaměstnance a navíc ti stávající budou moct do důchodu až v 68 letech? Tuto otázku si položil hostinský v Litohoři u Moravských Budějovic. Na jeden den změnil provoz tak, jak by mohl vypadat za několik let.

Celý sektor ubytování a stravování ještě před pandemií covidu zaměstnával podle Českého statistického úřadu 122 tisíc lidí, dnes je jich jen 107 tisíc. Utekli často za větší jistotou.

„Nás tady bylo před covidem 12, teď to táhneme ve čtyřech lidech,“ popisuje hostinský Miroslav Novák. Lidé chybí nejen při obsluze, ale i v kuchyni. Motorest proto zavírá už ve tři hodiny odpoledne.

„Mladý prostě chtějí mít volný čas, oni neřeší už ani finance,“ krčí Miroslav Novák rameny nad nedostatkem nových pracovních sil. Na jeden den proto v motorestu vyzkoušeli, jak by provoz mohl vypadat už za pár let, kdyby se prodloužil věk odchodu do důchodu.

„Obsluhuju tady s vozíčkem a ještě jsem si musela vzít pomocníka na koleno, občas mě bolí,“ ukazuje na bandáž na koleni Marta Nováková, které bude 68 let. To je diskutovaná hranice věku odchodu do důchodu.

Posun věkové hranice pro odchod do důchodu chce ještě Ministerstvo práce prodiskutovat a zohlednit i náročnost profesí, nedostatek pracovníků v gastru je z čísel statistického úřadu zřetelný. Od prvního covidového lockdownu odešlo 15 000 zaměstnanců, tedy každý osmý.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související