Obsáhlá sbírka přes 400 obrazů malířky Věry Jičínské se dočká restaurování. Zabere to několik let

13. září 2020 09:27

Sbírku obrazů malířky Věry Jičínské čeká kompletní obnova. Protože je obrazů přes 400, je jejich zrestaurování naplánované na několik příštích let.

Vedoucí vlastivědného muzea v Dobrušce Pavla Skalická hovoří o obrazové sbírce muzea.
„Pokladem naší obrazové sbírky je kolekce Věry Jičínské čítající přes 400 obrazů, ať už pastelů nebo olejů na plátně."

Právě tyto obrazy teď čeká velké restaurování

„Je to většina obrazů, které jsou kolem nás vidět. Potom jsou tu i obrazy jejího manžela Prokopa Laichtera. Pokud si řekneme něco k životu Věry Jičínské, tak ona není dobrušskou malířkou, narodila se v Petřkovicích. Potom studovala v Praze a také v Paříži, kde se mimo jiné seznámila s Janem Zrzavým a setkala se i s Františkem Kupkou. Vzala si za manžela Prokopa Laichtera a tak se dostala k nám do Dobrušky, protože tato rodina odtud pocházela," říká Pavla Skalická.

Čtěte také

Nakukujeme do úžasné sbírky obrazů, čítající přes 400 děl.
„Tady jsou obrazy připravené na výstavu, která se uskuteční příští rok v březnu. Protože Věra Jičínská bude mít v roce 2021 60. výročí od svého úmrtí. Při té příležitosti jsme se rozhodli uspořádat její výstavu. A díky tomu se také podařilo nashromáždit obnos finančních prostředků k tomu, abychom mohli obrazy zrestaurovat."

Ovšem přes 400 obrazů se asi nestihne zrestaurovat do příštího roku.

„Budeme to dělat na etapy. Budeme restaurovat každý rok zhruba 10 až 15 obrazů. Právě podle finančních prostředků, které se podaří nashromáždit. A příští rok na onu výstavu plánujeme asi 20 pláten."

Sbírku obrazů malířky Věry Jičínské čeká kompletní obnova

Čím jsou tyto obrazy vzácné? Je to ohromující sbírka.

„Obrazy Věry Jičínské jsou v poslední době stále více ceněny. Protože ona byla takovou znovu objevenou malířkou. A jelikož působila v Paříži a znala se s velikány výtvarného umění, tak její hvězda postupně stoupá. My se tomu budeme snažit pomáhat. Chceme se o její obrazovou pozůstalost dobře postarat," dodává Pavla Skalická.

První várka obrazů Věry Jičínské byla do restaurátorské dílny odvezena ve druhé polovině září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související