Obci Rovečné poslední měsíc nestačí voda. Připojí nové vrty

28. listopad 2018 06:00

Obci Rovečné na Žďársku s více než 600 obyvateli poslední měsíc přestaly stačit místní zdroje pitné vody.

Do obecního vodojemu musí skoro každý týden navážet okolo 30 metrů krychlových vody, obec ji kupuje z blízké vodárenské přehrady Vír. Problémy s vodou, které se začaly projevovat v posledních suchých letech, by ale měly být brzo vyřešeny. Vloni nechala obec udělat dva nové vrty, které se teď chystá připojit k vodovodní síti. Novinářům to řekl starosta Miroslav Prudký (bezpartijní).

Starosta uvedl, že se obci podařilo najít vydatný zdroj vody. Minulý týden dostala z vodoprávního úřadu povolení k jeho připojení a hned se chystá kopat potřebné přívody. „Doufám, že už od Vánoc bude vody dost,“ řekl.

Poloprázdný Vír

Přehrada Vír vzdálená od obce Rovečné jen několik kilometrů, byla v polovině měsíce podle údajů povodí zaplněna jen z 39 procent. Srážek od té doby moc nepřibylo. Starosta uvedl, že kdyby vodohospodáři přestali vodu obci prodávat, neví, kam by pro ni jel. I tak se kvůli navážení v Rovečném zásobování vodou prodražuje.

Už v květnu obecní úřad vyzval obyvatele, aby pitnou vodu používali jen pro osobní potřebu a na vaření. „I minulý rok už jsme měli problémy, před dvěma lety nám voda dokonce došla,“ řekl Prudký.

Nové vrty

Dva nové vrty nechala obec udělat vloni. Včetně jejich chystaného připojení jde o investici kolem sedmi milionů korun, z níž 80 procent pokryje dotace, již obec sehnala. Celkový obecní rozpočet se pohybuje okolo 15 milionů korun.

 

V sousední obci Vír, kde trvale žije okolo 700 lidí, teče do místního vodovodu voda z přehrady. Podle starosty Ladislava Stalmacha (Piráti) tam zatím žádná omezení nebyla. Problémy s vodou měli během léta v obci někteří lidé, kteří na vodovod nejsou napojeni a berou vodu z vlastních studní.

zdroj: ČTK
Spustit audio