Obce na Novoměstsku plánují v zimě upravovat až 150 kilometrů běžeckých stop

18. listopad 2019 05:00

V okolí Nového Města na Moravě by běžkaři mohli mít během nadcházející zimní sezony k dispozici až 150 kilometrů tratí, pokud napadne dost sněhu.

Obce sdružené v mikroregionu Novoměstsko plánují jejich síť rozšířit asi o 50 kilometrů. Smlouvy se sportovními kluby o projíždění tratí budou schvalovat 3. prosince. Médiím to řekl předseda mikroregionu a starosta obce Tři Studně Miloš Brabec.

Pohledec a Řečice

Severně od Nového Města na Moravě je plánované projíždění 100 kilometrů stop a jižním směrem 50 kilometrů. Kromě novoměstského sportovního klubu by se o jejich údržbu měly tentokrát starat i tělovýchovné jednoty z Pohledce a Řečice i soukromníci.

„Potřebovali bychom ještě nějakou techniku na Jimramovsko a Sněžensko,“ doplnil Brabec. Podotkl, že o dotaci na stroje pro údržbu tratí požádaly novoměstské technické služby, ale neuspěly.

30 obcí

Mikroregion sdružuje tři desítky obcí. Na údržbu stop dávají kolem 370.000 korun.

Minulou zimu bylo možné stopy pro běžkaře kolem Nového Města na Moravě upravovat přes dva měsíce. Technika vyjela poprvé v půli prosince a naposled na konci února. Údržba tratí podle Brabce v součtu stála kolem 450.000 korun. Většinu nákladů platily obce. Přispěla i energetická firma a menším dílem někteří místní podnikatelé. „Na sbírkovém účtu máme od lidí ušetřených asi 26.000 korun,“ doplnil.

Běžecké tratě na Žďársku

Rozsáhlou síť upravených stop najdou lyžaři v případě příznivé zimy i u sousedního Žďáru nad Sázavou. Městská organizace Sportis zajišťuje údržbu přibližně 80 kilometrů tratí. Jsou to jedny z nejlépe upravených tratí v České republice, řekl ředitel organizace Vladimír Kovařík. Na 50 kilometrech tratí se tam dá lyžovat klasicky i bruslením.

zdroj: ČTK
Spustit audio