O obor hutník – slévač není na Vysočině mezi žáky zájem

8. březen 2020 06:10

Ani po třech letech se střední odborné zemědělsko-technické škole z Bystřice nad Pernštejnem nepodařilo najít zájemce o učební obor hutník - slévač.

Nabízí ho jako jediná na Vysočině a absolventy by potřebovaly firmy z okolí. Chtěl ho zatím v minulosti studovat jediný člověk. Letos škola žádnou přihlášku neobdržela, termín pro jejich podávání skončil v pondělí, řekl ředitel školy Miroslav Novák.

Nový obor

O novém oboru začala Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická uvažovat asi před pěti lety kvůli požadavkům nedalekých železáren. „Protože jim začali markantně chybět zaměstnanci, což trvá,“ řekl Novák.

První učni mohli do oboru nastoupit k 1. září 2017. Jediný zájemce si ale později studium rozmyslel, od té doby se nikdo nepřihlásil. „I když to náborujeme, i když s námi firma jezdí na festivaly a dává určité benefity,“ řekl Novák.

Stipendium od Kraje

Učni by měli nárok i na stipendia, kterými odborné vzdělávání podporuje Kraj Vysočina. Hutník patří do skupiny 26 podporovaných oborů. Do konce loňského roku už kraj na stipendiích vyplatil téměř 23 milionů korun. Stipendia vyplácí desátým rokem.

Bystřická škola letos obdržela 90 přihlášek. Podle ředitele je to obvyklý průměr. Počítá, že se podaří otevřít maturitní obory cestovní ruch a agropodnikání.

Ze zájemců o ostatní obory škola sestaví třídu, případně vyhlásí druhé kolo přijímacího řízení.

V letošním školním roce vychází na Vysočině z devátých tříd 4373 žáků. Každý z nich mohl podat dvě přihlášky ke středoškolskému studiu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související