NUUK není jen sauna! Kousek Finska v Hradci Králové aneb Natálie Kratochvílová si splnila velký sen

14. září 2023

Performance, koncerty, saunový festival nebo mistrovství v toustování - to všechno lze zažít na louce u řeky Labe jen kousek od městského ruchu Hradce Králové. Natálie Kratochvílová s Anetou Kohoutovou se před pár lety ocitly ve Finsku a nadchly se pro myšlenku přenést pravé finské saunování právě do města, kde je spousta přírody i vody. 

„Ještě ten rok jsme podaly projekt a získaly nějaké peníze z grantu,“ vzpomíná Natálka na naivní začátky, kdy netušily nic ani o maringotkářských klanech ani saunování. „Vždycky jsem snila o tom, že budu mít nějakou kavárnu nebo kulturní prostor, kde by lidé relaxovali a mohli si zalézt třeba s knížkou mezi polštáře. A to se nakonec splnilo.“

Natálka Kratochvílová a její sauna NUUK v Hradci Králové

Nejde totiž o žádné wellness centrum, ale nenápadné místo s loukou, prostým zařízením maringotky, kamny na dřevo, kde se lidé obsluhují sami.

„To, že sem lidé musí dojít pěšky a po saunování s mokrým ručníkem v batohu zase absolvovat cestu podél Labe, vlastně také patří k tomu zážitku. A jsme rádi, když se tu lidé scházejí a stráví tu třeba celé odpoledne. Finové místo do hospody chodí takhle do sauny - popovídat, pobýt spolu,“ dodává Natálie Kratochvílová.

Natálka Kratochvílová a její sauna NUUK v Hradci Králové

NUUK aneb kulturní sauna a osvěžovna
Není to Nanuk, člověk primitivní ani jeho podoba na špejli. Je to hlavní město Grónska, ale tam náš prut nedoletí. Jsou to prostě čtyři písmena, respektive N a K a mezi nima dvojvlna. Je to náš projekt, který se nenachází nikde jinde než v Hradci Králové - městě obklopeném přírodou, protnutém dvěma řekami a jejich soutokem, městě pomalu plynoucím, jehož vody NUUKem chceme rozvířit.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související