Nový systém na úřadech práce působí další komplikace

21. březen 2012
Zprávy z

Nezaměstnaní si musí sami vyřizovat zdravotní pojištění. Přitom ještě před pár týdny posílali potřebný papír do Všeobecné zdravotní pojišťovny úředníci přes počítač.

Úřad práce ztěžuje nezaměstnaným život. Tvrdí to alespoň někteří lidé bez práce. Ti si musí sami nově vyřizovat zdravotní pojištění. Ještě minulý rok přitom formulář posílali na VZP zaměstnanci úřadu práce přes počítač. "Lítám, abych našel novou práci a teď do toho přibude obíhání úřadů. Já chapu, že úředníci mají asi hodně práce, ale v dnešní době počítačů my tenhle způsob vyřizování pojištění přijde naprosto nesmyslný," rozčiloval se Petr z Jihavy, který se byl na úřadu práce evidovat na začátku března.
Proč musí nyní s dokumentem na pojišťovnu nezaměstaní osobně, Regionu vysvětlil mluvčí Úřadu práce na Vysočině Miloš Zauf: "To souvisí s přechodedem na nový informační systém. Takže jsme měli krátký časový úsek, kdy se musely nastavit nové přenosové kanály. Situace se změní od dubna, kdy budou data opět přenášena na VZP elektronicky."
Zaměstnanci úřadu práce budou tedy od dubna potřebné formuláře pojišťovně znovu přeposílat. A to i přesto, že lidé mají ze zákona povinnost pojištění si sami vyřídit.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio