Nový rekreační areál s cyklostezkou otevřeli v Pelhřimově. K rybníku Stráž míří mnoho lidí

24. červenec 2023 15:00

Už několik dní mohou lidé v Pelhřimově využívat novou rekreační zónu. Ta se nachází u rybníka Stráž. Přes kilometr dlouhá cyklostezka, upravený rybník s lávkami i místa, kde se rodiny mohou schovat před horkým sluncem, hned přilákaly desítky lidí.

„My bydlíme kousíček odsud, takže jenom seběhneme kopec a je to tady pro nás lepší. Včera jsme tu byly poprvé a dneska podruhé,“ vypráví paní Andrea, která na novou cyklostezku u rybníka Stráž vyrazila se svou čtyřletou dcerou. Pochvaluje si mimo jiné členitost terénu, i když právě kvůli ní musí děvče na odrážedle víc hlídat.

Upravený terén kolem rybníka využívá i Zdeněk Horský. „Dali jsme osm koleček, jen tak lážo plážo před prací, máme odpolední, tak abychom se nezničili. Je to nádhera. Baví mě, že je tu trošku terén,“ pochvaluje si.

Do oprav okolí rybníka Stráž investovala pelhřimovská radnice přes 36 milionů korun. Novinkou je i restaurace, kterou má na starosti provozní Michal Novák. „My objekt stále ještě rekonstruujeme, takže podmínky jsou pro nás bojové. Proto zatím nenabízíme nic k jídlu ani žádné složitější nápoje,“ vysvětluje.

Do areálu vyrazil i Radek Vácha se svými třemi dětmi. Oceňuje, jak se prostředí za čtyři roky změnilo. „Támhle byly šlapadla, prolejzačky ve vodě, tady jeden kiosek a ubytovna. Sem jezdili Pražáci, jak se říká, nadejchat se čerstvého vzduchu na Vysočině,“ vzpomíná.

Areál ještě čekají další úpravy. „Vzniká tam ještě povalový chodník na přítoku rybníka, který bude 340 metrů dlouhý. Chtěli bychom doplnit i další atrakce, nějakou pumptrackovou dráhu a aktivity pro děti,“ potvrzuje místostarosta Pelhřimova Zdeněk Jaroš.

Město chce časem do rybníka Stráž nasadit i ryby. Ale jen takové druhy, které nebudou nádrž znečišťovat.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související