Noví senátoři úspěch oslaví s rodinami

20. říjen 2012
Zprávy z

Sociální demokrat František Bublan a nezávislý kandidát Jan Veleba. To jsou dva noví senátoři pro kraj Vysočina. Rozhodli o tom voliči ve druhém kole senátorských voleb.

Vysočina má dva nové senátory. Pro Třebíčsko se jím stal sociální demokrat František Bublan s padesáti osmi procenty hlasů. Porazil tak Josefa Zahradníčka z KSČM. Nového senátora má na šest let také východ Havlíčkobrodska a Chrudimsko. Lidé si zvolili nestraníka a šéfa Agrární komory Jana Velebu, který šedesáti procenty porazil sociálního demokrata Tomáše Škaryda.
Jan Veleba Regionu pověděl, jak hodlá dnes úspěch oslavit: "Chystám se na rodinnou oslavu do Jam na Novoměstsko. Tam to se svými nejbližšími určitě oslavým. Určitě nezapomenu ani na kolegy z mého volebního týmu, kteří mi tolik pomáhali a kterým za svůj úspěch také vděčím."
O něco skromněji bude vítězství slavit nový senátor za Třebíčsko František Bublan. "Určitě posedím tady v Praze s kolegy, ale nebude to nic velkého. Zítra pak vezmu svoji manželku na slavnostní oběd a dáme si něco hodně dobrého," řekl s úsměvem.
Na druhou stranu ale neskrýval zklamání z nízkého počtu voličů. Na Třebíčsku, za které do senátu kandidoval, přišlo k hlasovacím urnám jen dvacet procent lidí. "Člověk by měl lepší pocit, kdyby přišlo víc lidí a vyplývala z toho větší legitimita toho mandátu. Ale i těch dvacet procent je dobrých. Přeci jen to mohlo být i horší," uvedl František Bublan.
Podobně na tom byl i východ Havlíčkobrodska, který má společného senátora s Chrudimskem.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio