Noví nositelé tradice lidových řemesel

16. září 2023

Na začátku září se na slavnosti v Poděbradech rozrostla rodina tuzemských držitelů státního titulu Nositel tradice lidových řemesel o nová jména. Jak lze tento titul získat?

Vůbec to totiž není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Adepti na tento titul, který uděluje ministerstvo kultury, musejí řemeslo ovládat excelentně, používat starodávné technologie i původní materiály, a navíc vychovávat i své následovníky, kteří řemeslo převezmou po nich, aby nezaniklo.

Letos dostalo titul „Nositel tradice lidových řemesel“ pět lidových umělců. Za mistryní v pletení ze slámy Markétou Bartákovou z Prahy, hrnčířem Martinem Volfem z Kolovče a také za ředitelkou Odboru národnostní a regionální kultury MK ČR Zuzanou Malcovou se vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.