Nové Město na Moravě připravilo biatlonový šampionát na světové úrovni

18. únor 2013

Nové Město na Moravě opouštějí týmy biatlonistů, novináři i diváci, kteří se tam více než týden bavili na mistrovství světa. Snad všichni si šampionát pochvalovali. I ti, kteří ho přichystali.

„Super, úžasný pocit. Myslím si, že je to ta největší odměna za těch osm let práce, kterou za sebou ti moji lidé mají,“ říkal šéf organizačního výboru mistrovství Jiří Hamza.

Už v polovině MS chválil šampionát v Česku i prezident Mezinárodní biatlonové unie. „Hodně lidí pochybovalo. A zvlášť po mistrovství v Ruhpoldingu, který je Mekkou biatlonu. Říkali, že toto bude krokem zpátky. Ale naši čeští přátelé dokázali, že to není pravda. Je to tu na velmi vysoké úrovni. Nejen organizátoři, ale i všichni Češi byste měli být hrdí na to, co tady dokázali.“

Ono by bylo divné, kdyby Anders Besseberg pořadatele nechválil. Shodil by i sám sebe, protože přípravy sledoval a kontroloval. Ale na stadionu ani v jeho okolí ani nebylo slyšet, že by organizaci šampionátu někdo kritizoval. Chválili si ho sportovci bývalí i současní, novináři a to včetně vyhlášených rýpalů.

A prezident Českého svazu biatlonu, Václav Fiřtík slzel. „Hrozně mě to bere za srdce. Lidi jsou fantastický a chtěl bych jim tímto poděkovat. Nečekal jsem to, jsou to velké emoce. Je to doopravdy nádhera,“ takhle dojatý bude Václav Fiřtík zanedlouho asi znovu, protože se vbrzku stane dědečkem.

Hlas lidu, hlas boží, říká se. A diváci, kterých bylo v průběhu MS téměř dvě stě tisíc, se bavili náramně. Tato atmosféra se může opakovat při nějakém Světovém poháru, se kterými na Vysočině také mohou počítat, nebo třeba při mistrovství světa. To už ale bude pro jinou biatlonovou generaci, někdy po roce 2020.

Biatlon - grafický profil sportovní disciplíny
autoři: kyk , jam
Spustit audio