Nová protipovodňová opatření by měla ochránit Rudíkov na Třebíčsku i před stoletou vodou

3. květen 2013

Rudíkov na Třebíčsku investoval miliony korun do nových protipovodňových opatření. Obec by tak měla přečkat i stoletou vodu. Rudíkov v minulosti čelil především takzvaným bleskovým povodním v období letních bouřek. Několikrát se stalo, že obec vyplavila velká voda, která se přihnala z okolních polí.

Povodí Moravy teď nechalo potok, který Rudíkovem protéká, kompletně odbahnit, rozšířit a prohloubit. Koryto je nově zpevněné drátěným pletivem vyplněným kameny, případně na některých místech vybetonované a obložené lomovým kamenem.

Odolnější jsou i nové betonové lávky a pomoci by měly také záklopky kanálových výpustí. Některým lidem totiž voda do dvorků natekla právě skrz kanály.

Rudíkovští čelili povodním naposledy v letech 2006 a 2008. Vydatně tehdy zapršelo a asi do půl hodiny se do obce za hlasitého dunění přihnala ze všech stran velká přívalová vlna.

Největší povodně ale v Rudíkově pamatují v letech 1931 a 1951, kdy prý byla pod vodou celá spodní část obce a okolní domy. Hladina potoka podle místních vystoupala do výšky více než dvou metrů.

Podobných protipovodňových opatření jako v Rudíkově se dočkají i další obce v kraji Vysočina. Pozornost se teď totiž neupírá jen na velká města. Lesy České republiky například nedávno nechaly upravit koryto potoka ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku.

autor: Michal Malý
Spustit audio