Zapečené těstoviny s tuňákem. Zkuste místo českých šunkafleků nefalšovanou Itálii na jídelním stole

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. 

Ingredience
  • těstoviny penne 500 g
  • rajčata krájená v plechovce
  • 1 či 2 cibule
  • olej olivový
  • česnek
  • čerstvá bazalka
  • pepř
  • sůl
  • tuňák v plechovce ve vlastní šťávě 360 g
  • 250 g - sýr strouhaný

Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkafleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc.

Jde o ideální typ pokrmu, pokud máte nakrmit víc lidí najednou. Výhodou je krásné prolnutí chutí díky tomu, že se všechny ingredience pečou dohromady.

Oblíbeným základem pro zapečená jídla jsou těstoviny různých tvarů, které lze proložit dalšími surovinami a zapéct dokřupava. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit sýr.

Postup:
Předehřejeme troubu na 200 °C.
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli, trvá to asi 5 minut. Pak přidáme česnek a mícháme další 2 minuty.
Zapneme plotýnku na maximum a vlijeme rajčata. Přidejte většinu bazalky (pár lístků nechte na ozdobu), stáhneme oheň a vaříme 20 minut.
Mezitím uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Slijeme je těsně před tím, než budou uvařené, dojdou v troubě.
Slijeme tekutinu z tuňáka a vmícháme ho do rajčatové omáčky, osolíme ho špetkou soli a zlehka opepříme.
Pak vmícháme scezené těstoviny a vše přesuneme do zapékací mísy. Posypeme sýrem, ozdobíme lístky bazalky a zapékáme asi 15-20 minut. Před podáváním necháme 5 minut stát.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.