Srnčí plec se šípkovou omáčkou. Zpestřete si podzim zvěřinou

V tomto podzimním čase se na našich stolech objevuje zvěřina. Nabízíme klasický pokrm české kuchyně - srnčí plec se šípkovou omáčkou. Stejně lze upravit i maso z divočáka. Má to ale jedno úskalí. V leckteré domácnosti může vzniknout problém jako v kultovním filmu Slavnosti sněženek, zda ho připravit se šípkovou nebo se zelím.

Ingredience
  • 1 kg srnčí plece
  • 50 g slaniny
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce divokého koření (nové koření, pepř, jalovčinky, tymián, bobkový list)
  • vývar
  • 150 g šípkové zavařeniny
  • 50 ml červeného vína
  • 1 citrón
  • sůl

Odblaněné maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky. Sádlo rozpálíme a připravené maso ze všech stran opečeme. Potom osolíme, přidáme koření, očištěnou nakrájenou zeleninu a cibuli, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby přiléváme vývar. Měkké maso na chvíli necháme zapéct v rozpálené troubě, aby získalo pěkné zabarvení. Zeleninu prolisujeme, zalijeme vínem, přidáme šípkovou zavařeninu a krátce povaříme. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou. Maso nakrájíme a podáváme přelité omáčkou.

Příloha: karlovarský knedlík, žemlový knedlík, jemné bramborové nebo kynuté knedlíky, noky

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko