Zadělávaná kapusta. Samostatné jídlo nebo jako příloha
Recept je velmi starý a s mnoha obměnami se podle něj dá upravit i jiná zelenina. Stačí vynechat nebo změnit koření.
- 1 středně velká kapusta
- ½ l vývaru
- 1 cibule
- 70 g másla
- 50 g hladké mouky
- mletý pepř, sůl
- česnek, majoránka
Kapustu nejprve uvaříme do měkka a prochladlou nakrájíme na drobné nudličky.
Na másle zpěníme cibuli, když zrůžoví, přidáme mouku a připravíme nepříliš tmavou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem.
Ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou a okapanou kapustu a ještě chvíli povaříme.
Zadělávanou kapustu můžeme podávat jako samostatný pokrm s bramborem nebo k vařeným či pečeným masům.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.