Banánová bábovka
Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.
Banány jsou bohaté na železo, vitamín B12, B6, i vitamíny C a D a také na řadu minerálů jako je například draslík, vápník nebo zinek. Pravidelnou konzumací banánů můžeme podpořit svou náladu a zmírnit splíny. Pozor ovšem na jejich skladování! Do lednice bychom je dávat neměli, spíše je dobré uchovávat je v pokojové teplotě.
Potřebujete:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 180 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- 200 ml rýžového mléka (nebo obyčejného)
- 150 ml slunečnicového oleje
- 6 g prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 větší banány
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 lžičku mleté skořice
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- V míse smícháme prášek do pečiva a mouku.
- Z bílků vyšleháme sníh a banány rozmačkáme vidličkou.
- Poté vyšleháme žloutky s cukrem a olejem.
- Přidáme mléko, vanilkový extrakt, banány a vše promícháme.
- Následně pomalu vmícháváme mouku s práškem do pečiva a skořici.
- A nakonec vmícháme opatrně sníh a směs pak vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Předehřátou troubu zmírníme na 150 stupňů a pečeme asi 50 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.