Rybízový koláč zdobený sněhem
Ve čtvrtečním koutku vaření s Apetýtem vám nabídneme sladké potěšení, letní koláč s poetickým názvem sněhem zdobený koláč rybízový.
Věděli jste, že černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý? Navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se například při křečových žilách, křehkosti a lámavosti cév.
Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 2 žloutky
- 22 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg másla
- 9 dkg cukru moučka
na sněhovou vrstvu:
- 2 bílky
- 12 dkg cukru moučka
- 1 hrnek černého rybízu (čerstvého nebo mraženého)
Postup:
- Všechny suroviny na vále smícháme v těsto.
- Vymažeme si formu, vysypeme hrubou moukou nebo krupicí.
- Předehřejeme troubu a připravené těsto nalijeme do formy, pečeme 15 minut.
- Mezitím si připravíme tuhý sníh ze 2 bílků, do kterého zašleháme cukr a vmícháme rybíz.
- Můžeme použít i jiné ovoce, třeba ostružiny, ke kterým dodáme navíc citronovou kůru a šťávu z citronu.
- Ovoce může být i mražené.
- Směs dodáme na předpečené těsto a společně dopečeme, až do zhnědnutí sněhu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.