Šneci z listového těsta
V pondělních apetýtových receptech zavítáme na farmu Evy Sedlákové v Šošůvce na Blanensku. Ta se s námi podělí o recept sladké i slané šneky.
Budete potřebovat:
- 2 vaničky měkkého tvarohu
- ¼ hrnku mléka
- ¼ hrnku rozpuštěného másla (může být i Hera)
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 1 vanilkový pudingový prášek
- 2 vanilkové cukry
- lískové těsto
Ingredience na slanou verzi:
- listové těsto
- vajíčko
- nastrouhaný tvrdý sýr
- lístky špenátu
- oříšky či lněné semínko
Postup:
- Do mísy dáme tvaroh, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a další ingredience kromě mléka.
- Smícháme a podle potřeby zředíme mlékem.
- Směs by měla být spíše hustější.
- Směs rozprostřeme na plát listového těsta.
- Zabalíme do rolády a necháme v lednici chvíli ztuhnout.
- Poté nakrájíme na šneky, které upečeme v troubě na 200 stupňů.
Slaná verze
- Rozválené listové těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným sýrem a můžeme přidat například i lístky špenátu.
- Zabalíme do rolády, nakrájíme šneky a opět upečeme.
- Nahoru můžeme šneky ještě před pečením posypat oříšky nebo lněným semínkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.