Nakládané kysané zelí
Kysané zelí nesmělo v českých i moravských domácnostech chybět. Je zdrojem vitamínu C, přirozeným antioxidantem a prevencí proti rakovině. Recept z Buchlovic, jak si vytvořit domácí zásobu kysaného zelí, jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- zelí
- sůl (na 10 kg zelí 15-20 dkg soli)
- celý kmín
- nakrájenou cibule
- nakrájená jablka
Postup:
- Zelí (nastrouhané či nakrájené) s cibulí, kmínem, solí, případně i jablky řádně promícháme a natlačíme do nádoby (kameninového hrnce, sklenic nebo sudu) tak, abychom vytlačili veškerý vzduch.
- Zatížíme prkénkem, omytým kamenem nebo jiným těžším předmětem.
- Necháme rozkvasit v teplejší místnosti a nadbytečnou vodu, kterou zelí pouští, odebíráme a používáme na pozdější dolévání.
- Při následném odebírání kvašeného zelí musíme dbát na to, aby bylo nad zelím stále asi dlaň vody, jinak by totiž zahnívalo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka