Nakládané kysané zelí
Kysané zelí nesmělo v českých i moravských domácnostech chybět. Je zdrojem vitamínu C, přirozeným antioxidantem a prevencí proti rakovině. Recept z Buchlovic, jak si vytvořit domácí zásobu kysaného zelí, jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- zelí
- sůl (na 10 kg zelí 15-20 dkg soli)
- celý kmín
- nakrájenou cibule
- nakrájená jablka
Postup:
- Zelí (nastrouhané či nakrájené) s cibulí, kmínem, solí, případně i jablky řádně promícháme a natlačíme do nádoby (kameninového hrnce, sklenic nebo sudu) tak, abychom vytlačili veškerý vzduch.
- Zatížíme prkénkem, omytým kamenem nebo jiným těžším předmětem.
- Necháme rozkvasit v teplejší místnosti a nadbytečnou vodu, kterou zelí pouští, odebíráme a používáme na pozdější dolévání.
- Při následném odebírání kvašeného zelí musíme dbát na to, aby bylo nad zelím stále asi dlaň vody, jinak by totiž zahnívalo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.