Kandované fialky
Zbožňovala je císařovna Sissi i římský císař Fridrich II. A jejich obliba spolu s dalšími jedlými květy roste i dnes. Tou dobrotou, o které je v receptáři Apetýtu řeč, jsou kandované fialky. Dnes jsou tyto květy ozdobou různých sušenek nebo zákusků.
Budete potřebovat:
- 20 fialkových květů
- 1 vaječný bílek
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Bílek zlehka našleháme, ale ne do tuhého sněhu.
- Vezmeme vždy jednu fialku a květ namočíme opatrně do bílku tak, aby byl ze všech stran pokrytý. Nebo si pomůžeme malým štětečkem a květ bílkem potřeme.
- Poté pomocí sítka poprášíme po celém povrchu cukrem.
- Květy klademe na pečicí papír a necháme alespoň 24 hodin schnout. Odstraníme stonky a květy uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Používáme jako ozdobu dezertů.
- Nechcete-li použít bílek, připravte si na 20 květů zhruba 1 hrnek cukru a 1,5 hrnku vody.
- Smícháme vodu s cukrem a zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Pomocí pinzety klademe květy do sirupu a poté na pečicí papír.
- Odstřihneme stonky, poprášíme cukrem a necháme zaschnout.
Související
-
Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.
-
Šulánky s mákem
Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!
-
Sedmikráskový sirup
Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.