Nezaměstnanost na Vysočině se mírně zvýšila. Po pětiměsíčním klesání

8. srpen 2018 08:00

Nezaměstnanost na Vysočině v červenci stoupla, zatímco v předchozích pěti měsících se snižovala.

Minulý měsíc přibylo v kraji 517 lidí bez práce a na konci měsíce jich úřad práce evidoval celkem 9856.

Nezaměstnanost se tak zvýšila o dvě desetiny procentního bodu na 2,8 procenta, uvedl dnes Úřad práce ČR. Poptávka po nových pracovnících ale znovu narostla. Celkové počty nezaměstnaných v kraji převyšuje nabídka volných pracovních míst už od května.

V červenci oznámili zaměstnavatelé na Vysočině téměř deset a půl tisíce volných pracovních míst, v porovnání s červnem počet stoupl o více než dvě stovky. Nejvíc pracovníků postrádají firmy na Pelhřimovsku, kde bylo minulý měsíc 2788 neobsazených pozic. Počty nezaměstnaných lidí v okrese nabídka převyšovala více než trojnásobně.

Nezaměstnanost se v červenci téměř nezměnila na Třebíčsku, kde podíl nezaměstnaných zůstal na červnových 3,3 procenta. Zbývající čtyři okresy Vysočiny zaznamenaly shodně nárůst o dvě desetiny procentního bodu. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji, 3,4 procenta, měl minulý měsíc okres Žďár nad Sázavou.

Přes červencové mírné navýšení nezaměstnanosti je situace na Vysočině příznivější než ve stejné době vloni. Práci tehdy nemělo 12.442 lidí, což představovalo nezaměstnanost 3,6 procenta. Počet volných pracovních míst byl před rokem nižší o víc než třetinu.

V porovnání s republikovým průměrem byla letos v červenci nezaměstnanost na Vysočině nižší o tři desetiny procentního bodu.

zdroj: ČTK
Spustit audio