Nesmyvatelná, neslíbatelná, dlouhotrvající. Před takovou kosmetikou se radši mějte na pozoru

21. březen 2022

Výrobci kosmetiky hledají stále nové cesty, jak se odlišit od konkurence a zaujmout zákazníky. Nabízejí například neslíbatelné rtěnky, voděodolné řasenky nebo make-upy, které dlouho vydrží na tvářích. Testy provedené v posledních letech bohužel varují, že právě tyto druhy kosmetiky mnohdy obsahují „věčné chemikálie“. Z pohledu lidského zdraví to není dobrá zpráva.

MUDr. Miroslav Šuta

Problém perfluorovaných chemikálií po celém světě zpopularizoval hollywoodský film Dark Wattters s Markem Ruffalem. Ten v roli právníka žaloval chemický koncern Du Pont za to, že zamořil zdroje pitné vody pro stovky tisící lidí právě tímto typem chemických látek. Film vycházel ze skutečné události a napomohl tomu, že se o tzv. věčné chemikálie začalo zajímat mnohem více lidí.

Co jsou „věčné chemikálie“ a kde se využívají?

PFAS neboli perfluorované uhlovodíky jsou člověkem vyráběné syntetické chemické látky, ve kterých byly vazby uhlík-vodík nahrazeny vazbou uhlík-fluor. Ty jsou velice silné, a proto jsou PFAS velmi odolné, tepelně stabilní a za běžných podmínek téměř nepodléhají rozkladu. Chemici znají několik tisíc různých PFAS, které mají zajímavé vlastnosti. Například schopnosti odpuzovat vodu a tuky se využívá pro povrchovou úpravu textilií a kůží nebo v potravinářských obalech. PFAS našly také využití jako přísady v hasicích pěnách, v hydraulických tekutinách nebo v lyžařských voscích, při výrobě pokovovaných předmětů, polovodičů nebo v elektronických zařízeních. Asi neznámější jsou příklady užití v teflonových pánvích nebo ve sportovním vybavení s gore-texem.

Výsledky testů kosmetiky

V roce 2021 byly zveřejněny výsledky dvou rozsáhlých studií, které se zabývaly obsahem „věčných chemikálií“ v dekorativní kosmetice. Tým vědců z Kanady, USA a Švýcarska analyzoval složení více než dvou stovek kosmetických výrobků zakoupených v Severní Americe zahrnujících i světové značky, které jsou běžné na českém trhu. Zhruba v polovině testovaných kosmetických přípravků byly nalezeny vysoké koncentrace fluoru, které ukazují na pravděpodobný obsah problematických fluorovaných chemikálií. Podstatně se ale obsah fluorovaných látek lišil v jednotlivých kategoriích kosmetiky, zejména u těch výrobků, které byly propagovány jako „dlouhotrvající“ nebo „odolné vůči otěru“.

Čtěte také

Nejhůře v testu dopadly voděodolné řasenky, u kterých 4 výrobky z 5 testovaných vykazovaly vysoký obsah fluorovaných chemikálií. Nadprůměrně vysoké zastoupení problematických chemikálii vykazovaly tzv. báze neboli podkladové krémy pod make-up (63 %), tekuté rtěnky (62 %) a další oční kosmetika jako oční stíny, oční linky a krémy (58 %).

Švédský výzkum a evropské spotřebitelské databáze

Zajímavý výzkum zadala švédská agentura pro chemické látky KEMI. Ten nejprve prošel údaje ze tří databází evropských spotřebitelských organizací z Finska, Dánska a Německa. V druhém kroku stanovil obsah fluoru ve desítkách zakoupených kosmetických produktech. Na závěr stanovil v některých výrobcích obsah organických sloučenin fluoru a konkrétních „věčných chemikálií“. Ve 2 z 15 takto testovaných výrobků švédská laboratoř prokázala dokonce překročení evropských limitů pro nejlépe prozkoumanou „věčnou chemikálii“- kyselinu perflurooktanovou (PFOA). Jednalo se o podklad pod make-up a tzv. BB krém, který v sobě kombinuje prvky pleťového krému a make-upu.

Podle švédského výzkumu jsou „věčné chemikálie“ nejčastěji zastoupeny ve výrobcích kategorie dekorativní kosmetiky. Podstatně méně ve vlasové kosmetice a výrobcích pečujících o pokožku. Jen výjimečně se pak objevují v parfémech.

PFOA

Kyselina perfluoroktanová (PFOA) byla Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) zařazena mezi možné karcinogeny (kategorie 2B), protože studie naznačují možnou souvislost mezi vystavením se této látce a rakovinou ledvin nebo varlat. Další studie naznačují možnou souvislost s poruchami hormonů štítné žlázy a metabolismu tuků (zvýšení hladiny cholesterolu). Evropská unie proto rozhodla od července 2020 omezit užívání PFOA, i když pro některá speciální použití, např. ve zdravotnictví nebo v hasících pěnách, platí časově omezené výjimky.

Proč jsou PFAS nebezpečné?

První vážné varování z pohledu medicíny představuje skutečnost, že PFAS přetrvávají velice dlouho v životním prostředí (jsou velice perzistentní) a mají schopnost hromadit se v organismu (jsou bioakumulativní). Probíhá intenzivní výzkum jejich vlivu na zdraví a lékařské studie ukazují, že PFAS mohou zvyšovat riziko vzniku poruch štítné žlázy a zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi, což může vést k onemocněním srdce a cév. Další studie spojují PFAS se zvýšeným rizikem nádorů ledvin, s rakovinou varlat u mužů, se snížením plodnosti žen a nízkou porodní hmotností jejich dětí. PFAS kromě toho mohou ovlivňovat imunitní systém, a to včetně snížení reakce organismu na očkování.

Čtěte také

V případě kosmetiky se lékaři obávají tohoto, že PFAS mohou snadno pronikat do těla jemnou pokožkou tváře. Z oční kosmetiky se do těla dostávají slznými kanálky a v případě rtěnek je nevyhnutné, že část chemikálií v nich obsažených skončí v ústech a následně v zažívacím ústrojí.

Lékaři doporučují opatrnost při užívání kosmetiky hlavně dospívajícím dívkám a těhotným nebo kojícím ženám. A to jak s ohledem na jejich vlastní zranitelnost, tak na zdraví jejich potomků.

Problém v případě „věčných chemikálií“ představuje také fakt, že z opláchnuté kosmetiky odtékají s odpadní vodou do přírody, kde mohou kontaminovat řeky, jezera a moře.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio