Nemocnice, školy a domovy pro seniory uzavřeli kvůli chřipkám. Domov v Onšově ale ne

13. březen 2018
Zprávy z

Kvůli chřipkám a nachlazení uzavřeli v minulých dnech a týdnech řadu nemocnic, léčeben, domovů pro seniory a škol. Důvod je nasnadě. V domově pro seniory v Onšově na Pelhřimovsku ale ne. Tamní ředitel je přesvědčený, že nákazu do domova může přinést i pošťák nebo samotný personál.

Dalším důvodem je fakt, že senioři touží po společnosti a aktuální nemoci v tom nehrají roli, dodává ředitel Václav Jaroš. „Staří lid jsou zvyklí, že ten a ten den jejich syn nebo dcera za nimi přijdou, pak to těžko nesou. Návštěvy nechť dál chodí k nám, ale upozorňujeme na to, že pokud jsou nemocní, měli by návštěvu odložit.“

Příběh pana Richarda

Gentleman pan Richard žije v domově v Onšově. V životě měl štěstí v neštěstí. Pracoval jako člen zásahové jednotky. Při výbuchu nálože jeho dva kolegové zemřeli, on šel třetí v řadě a s následky přežil.

„To se může stát i tady. Je to na denním pořádku,“ říká.

V rámci Ježíškových vnoučat, projektu Českého rozhlasu, ve kterém pomáháme seniorům, si pan Richard přál diář a tužku, aby si mohl psát poznámky a věděl, co je za den.

„Mohl bych si tam zapsat, i když by mě někdo přišel navštívit, to bych si přál,“ vyznává se.

Díky své profesi má Richard za sebou tvrdou školu. Svého času, a to i v době, kdy už žil v domově pro seniory, nachodil denně 60 kilometrů. Když byla soutěž chodců, dostal ocenění, ale ne medaili, protože mu to organizátoři zkrátka neuvěřili.

autor: ost
Spustit audio