Nemocnice na Vysočině se topí v dluzích, které každým dnem narůstají

3. září 2013

Všech pět krajských nemocnic na Vysočině má dluhy v řádu desítek milionů korun. Na vině jsou především úhradové vyhlášky ministerstva, podle kterých špitály dostávají peníze od pojišťoven.

Jen havlíčkobrodská nemocnice má letos minus bezmála třicet milionů. Do konce roku si bude muset vzít stejně vysoký úvěr, aby se zachránila, říká její ekonomický náměstek Jiří Weisshaupt.

„Uvažujeme o tom, že bychom tuto situaci řešili kontokorentním úvěrem. Budeme žádat zřizovatele o odsouhlasení tohoto úvěru. Uvažujeme o výši zhruba 30 milionů korun,“ upřesňuje Weisshaupt.

Zadlužená nemocnice nemůže zkrachovat jako například firma, je ale možné, že dříve nebo později dojde k omezení péče na některých odděleních.

Ztráty pěti krajských nemocnic na Vysočině představují zhruba 100 milionů korun. Manažeři nemocnic tak musí oddalovat platby za léky, zdravotní materiál a energie.

Nemocnice navíc čekají rozsáhlé škrty. Jedním z nich je zamezení přesčasů, protože právě taková práce stojí velké peníze. Změna se od začátku září dotkla rentgenů a laboratoří, kde zaměstnanci nově pracují ve 12hodinových směnách.

Podle šéfa rentgenologických asistentů havlíčkobrodské nemocnice Karla Havlíčka je to veliká změna:

„Mnozí z nás celý život pracovali během režimu, to znamená, že jsme chodili na 24hodinové služby. Pro nás to je mnohem častější chození do práce. A jaký bude výsledek, to uvidíme, až uzavřeme září, kdy dvanáctky začínáme sloužit.“

autor: mik
Spustit audio