Nemocnice na Vysočině nemají peníze na operace šedého zákalu

12. červen 2012
Zprávy z

Nemocnicím v kraji chybí peníze na operace lidí se šedým zákalem. Všeobecná zdravotní pojišťovna zkrátila pro letošní rok platby na tento zákrok.

Jihlavská nemocnice - stejně jako další v kraji - nemá peníze na operace lidí se šedým zákalem. Přestože na jaro bylo objednáno okolo 160 pacientů, vedení nemocnice jim rozeslalo dopis, že operace očí musí odložit. Podle lékařů za to může Všeobcená zdravotní pojišťovna, která zkrádila objem úhrad na tento zákrok. "Museli jsme přeložit na sto šedesát operací. Lidé, kteří měli jít na zákrok teď v dubnu nebo v červnu, půjdou až v listopadu. Je to samozřejmě hodně nepříjemné, protože už tak na operaci čekali třeba půl roku," řekl Regionu primář očního oddělení Pavel Pernica.
Operace šedého zákalu vyjde na zhruba deset tisíc korun a pro letošní půl rok může jihlavská nemocnice odoperovat pouze 287 pacientů. Za rok by jich tedy na sál mělo jít necelých šest set. "Přitom v loňském roce jsme operovali osm set pacientů," podotkla mluvčí nemocnice Veronika Pysková. Jak dodala, není navíc vůbec jisté, že pojišťovna jim platby nesníží i pro druhou polovinu roku.
Podle vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny platby zkracovali na základě konzultací s odbornou veřjností a objem operací pro letošní rok vyšel z finančního objemu roku 2010.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio