Některé malotřídky na Vysočině mají málo dětí, Božejov dá rodičům za prvňáka sedm tisíc korun

2. únor 2023 07:00

Božejovské malotřídce ubývá dětí. Zatímco tamní školka je plná, v základní škole bojují o každého žáka. Vedení městyse proto chce k zápisu do školy rodiny motivovat. Za prvňáka v novém školním roce dá rodičům sedm tisíc korun.

Základní škola v Božejově usiluje o nové prvňáčky. Do tohoto školního roku totiž nastoupily pouze tři, a i když kapacita mateřské školy v městysi je plná, většina dětí už ve vzdělávání v obci nepokračuje.

„Ve škole máme už školačku ve druhé třídě a jsme strašně spokojení. A ve školce máme další dvě děti, které budou určitě pokračovat tady ve škole,“ říká jedna z maminek. Mezi rodiči je ale v menšině.

Aktuálně bude v božejovské školce končit asi 10 předškoláků. Avizovaný nástup do školy má ale ředitelka Barbora Horáková u dvou. Právě malotřídky mají přitom podle ní dětem co nabídnout.

„Individuální přístup ke každému dítěti, že s každým dítětem se známe osobně. Tím, že máme ve třídě málo dětí, tak vlastně víme, jaké je jaké dítě,“ vysvětluje ředitelka.

Aktuálně Barbora Horáková potřebuje, aby na podzim do školy nastoupilo sedm prvňáků, jinak by musela snížit úvazky učitelkám.

Situaci ve škole tak řeší i vedení městyse. Podle nezávislého starosty Božejova Miroslava Třísky je sice ve hře, že by městys musel úvazky učitelkám doplácet, tomu chce ale předejít příspěvkem pro rodiče, kteří dají dítě do první třídy. Za každého prvňáčka teď Božejov nabízí sedm tisíc korun.

Spustit audio

Související