Některé děti si příští týden prodlouží prázdniny. Dostanou ředitelské volno kvůli covidu

22. říjen 2021 11:20

Rozdílný příští týden zažijí žáci ve školách na Vysočině. Někteří z nich zůstanou doma, protože ředitelé vyhlásili před podzimními prázdninami dva dny volna.

Důvodem je šířící se koronavirus, kvůli kterému je asi 1300 školáků v karanténě. Týká se to například Jihlavy nebo Kamenice nad Lipou, kde budou mít děti delší volno.

ZŠ Masarykova Jihlava

V tělocvičně ZŠ Masarykova v Jihlavě se ve čtvrtek ráno ještě cvičilo. Od pondělí ale bude prázdná, stejně jako celá škola. „Přemýšleli jsme o tom, že řadě rodičů zkomplikujeme situaci, protože nemají nárok na ošetřovné, ale situace na naší škole se zhoršuje,“ vysvětluje ředitelka Andrea Frolíková.

Ředitelka se rozhodla vyslyšet doporučení magistrátu a vyhlásila ředitelské volno. „Máme dvě třídy v karanténě, dvě učitelky v karanténě na druhém stupni. Vidím to jako rozumné řešení, jak se z toho trochu dostat.“

Doporučení z magistrátu

Podle jihlavského magistrátu jsou podobné problémy i na dalších školách. „Podpořila to i primátorka Jihlavy, podle ní by prodloužené podzimní prázdniny mohly zpomalit nástup třetí vlny koronaviru ve školách,“ uvedl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Jihlava je jediná z okresních měst na Vysočině, kde se od pondělí plošně zavřou školy. Například v Třebíči, kde radnice žádná doporučení nevydala, se pro tento krok rozhodli jen dva ředitelé ze sedmi, ve Žďáře nad Sázavou žádný. „Chceme, aby děti využily každý den, kdy se mohou učit,“ řekl mluvčí Matěj Papáček.

Kraj Vysočina

Doporučení zavřít střední školy nevydal ani kraj. „Doporučuje spíš systém lokálních řešení, necháme v tuto chvíli na jednotlivých ředitelích škol, aby oni sami posoudili tu situaci,“ popsal postoj kraje hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Krajská hygiena žádné stanovisko zatím nevydala. „Co se týká školství, tak máme už 1300 žáků v karanténě, týká se to zhruba 42 školských zařízení,“ popsal stav ke čtvrtečnímu odpoledni Šimon Veleba z krajské hygienické stanice. V příští dnech a týdnech očekává další nárůst. Jak bude prudký, to nelze odhadnout.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související