Nejvíc peněz v kraji stojí advent Jihlavu

6. prosinec 2023 14:20

Od víkendu svítí ve všech městech vánoční stromy, výzdoba v ulicích, někde mají i kluziště, podium pro koncerty nebo třeba ruské kolo. Zajímalo vás někdy, kolik vlastně takové navození adventní atmosféry stojí?

Nejvíc peněz v kraji stojí advent Jihlavu, která do předvánoční nálady ve městě vkládá přibližně osm milionů korun. Částka se může zdát vysoká, ale v porovnání s tím, že krajské město hospodaří ročně asi s miliardou a půl, je to spíš zanedbatelná položka. 

Nejvíc spolkne nová světelná výzdoba a také provoz kluzišť. Ta jsou letos dvě - jedno chlazené, druhé umělé. Chlazení kluziště je také důvod, proč ještě teď není jasné, jaká vlastně bude finální cena za energie. Hodně totiž záleží na počasí. Paradoxně - čím víc bude mrznout, tím víc magistrát ušetří.

Asi milion korun se podařilo magistrátu sehnat od sponzorů a něco jí dokonce ten předvánoční shon i vydělá. Peníze přicházejí hlavně od prodejců, stánkařů nebo za provoz vyhlídkového kola.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související

  • Vánoční výzdoba na Vysočině

    Nechte se unést magií vánoční atmosféry na Vysočině! Podívejte se na naši fotosérii, která zachycuje kouzlo vyzdobených obcí a měst v našem regionu.