Nejdéle obývané skalní obydlí na Kokořínsku bylo ve Lhotce. Marie Holubová v něm žila do roku 1982

25. březen 2024

Jitka Králová, ředitelka Regionálního muzea Mělník, je ženou mnohá zájmů a tváří. Ve volném čase organizuje pro své sousedy výlety nebo kulturní akce, ráda putuje s batohem na zádech krajinou a objevuje zapomenutá místa, pak se oblékne do černé a promění se ve fanynku metalové muziky, aby vzápětí, coby laskavá tetička Mína, provedla děti skalním obydlím ve Lhotce, vyprávěla jim o tom, jak se ve skále žilo a vyráběla s nimi hračky z dob našich předků.

„Skalní obydlí ve Lhotce je pobočkou Regionálního muzea v Mělníku, kde už přes 15 let pracuji. Nejdříve coby edukátorka, tedy taková paní učitelka v muzeu, kdy jsem připravovala spoustu nejrůznějších zážitkových, interaktivních programů pro školy. Před dvěma lety jsem se stala ředitelkou tohoto muzea.“ A koníčky? „Těch mám hodně. Musím ale říct, že vzhledem k nové roli, kterou mi přinesl život, je to především práce a snaha vést muzeum někam dál. Ukázat, že i takzvané malé muzeum může přinést spoustu zajímavých podnětů, námětů pro návštěvníky napříč generacemi. Věnuji se hodně i otázce muzejní edukace,“ říká Jitka Králová.

Tady se topilo, vařilo a za pecí i spalo

Ve Lhotce u Mělníka bydlí už 11 let. Je místní patriotka, účastnice kulturního života. Ráda návštěvníkům představuje skalní obydlí ve Lhotce, které pochází pravděpodobně z poloviny 19. století a je nejdéle obývaným kokořínským skalním obydlím. Poslední obyvatelka Marie Holubová se zde narodila a žila až do svých 82 let (do roku 1982). Od roku 2009 je toto obydlí zpřístupněno veřejnosti s ukázkou původního bydlení a hospodaření ve skalním bytě a malou ukázkou zemědělské techniky.

Skalní obydlí leží na žluté turistické stezce vedoucí z Mělníka. Ta navazuje na známou Máchovu cestu značenou červeně a linoucí se Kokořínským údolím. Trasa je vhodná pro pěší i cyklistický výlet. Ke skalnímu obydlí dojdete také od půl kilometru vzdálené vlakové zastávky.

Jitka Králová

Tuto neděli 31. března se s Jitkou Královou můžete setkat přímo ve Lhotce. Pořádají tam takzvané Velikonoce ve skále s komentovanou prohlídkou skalního obydlí, ukázkami lokálních řemesel a dílničkami pro děti. Návštěvníci mohou ochutnat vzorky přinesené do soutěže Lhotecká hlavička, tedy soutěže o nejlepší velikonoční nádivku. Nechte se překvapit, v jaké roli se Jitka Králová ve Lhotce představí. Bude to tetička Mína?

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.