Nedostatek parkovacích míst u jihlavské nemocnice mají vyřešit poplatky

12. prosinec 2012
Zprávy z

Za parkování před jihlavskou nemocnicí budou řidiči platit. Dosavadní parkoviště by v příštím roce mělo projít úpravami a jejich součástí bude mimo jiné automat na peníze.

Řidičům dochází trpělivost s nedostatkem parkovacích míst u jihlavské nemocnice. Stěžují si na šoféry, kteří tam svá auta nechávají stát celý den a přitom do nemocnice vůbec nejdou. Služby města Jihlavy teď přišly s řešením, parkoviště před nemocnicí chtějí zpoplatnit.

Zdarma by měla být na parkovišti první půlhodina. "Když někdo přiveze pacienta, může ho vyložit nebo odvézt na určité oddělení a pak zase odjet a nebude nic platit. Ale jde o to, aby se to tam rozhýbalo. Protože teď to tam vypadá jak na nějakém veřejném parkovišti. Řidiči tam ráno odstaví auta a nechají je tam celý den. A když člověk přijede na ošetření do nemocnice, krouží tam jak orel nad Tatrami," vysvětlil Regionu Martin Málek ze Služeb města Jihlavy, které chtějí parkoviště v příštím roce modernizovat.

Za špatné stání botička
Neustále přeplněné parkoviště je proti srsti i řidičce Haně Sácké z Jihlavy. "Už jsem tady jednou dostala od policistů botičku, protože jsem špatně parkovala. Zastavila jsem v zákazu, ale nemohla jsem jinak, všude bylo plno a já si potřebovala vyzvednout papíry u doktorky. Byla jsem pryč opravdu jenom chvilku, ale i tak to stačilo na pokutu," postěžovala si žena.

Kromě parkoviště před nemocnicí by měla projít změnami také stání v jejím areálu. "Jsme připraveni udělat tam i nové příjezdové cesty. Například za bývalým infekčním oddělením jsou stále panely, po kterých se řidičům špatně jezdí a navíc je to úzká cesta, kde se nevyhnou ani dva vozy," podotkl Málek.

Jestli se s opravami a úpravami parkovišť v okolí nemocnice začne opravdu příští rok, není pořád jasné. Zatímco jihlavští zastupitelé vidí problém na kraji, kterému patří většina pozemků, vedení Vysočiny má jiný názor. "Na nás už to neleží, potřebné povolení je vydané. Teď si to musí vyřešit město a nemocnice," uvedl v dnešních Událostech Regionu náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio