Nedělní Noční linka: Nejlepší lék na duši je...?

5. srpen 2018

Co je pro vás účinnou terapií, která působí na bolesti duše a třeba i těla? A vyhledali jste někdy pomoc odborníka – psychoterapeuta? A pomohl vám?

Psychoterapie je způsob léčby duševních, často i tělesných poruch a problémů, je to ale také prostředek pomoci v krizové životní situaci, při dlouhodobější spolupráci je to způsob podpory seberozvoje klienta. Pomáhá lidem utřídit si myšlenky a pocity, porozumět souvislostem a pochopit, proč něco chceme či nechceme, učí klienta více důvěřovat svému úsudku.

Psychoterapie využívá jako prostředku pro pomoc zejména rozhovor, ale také třeba hudbu, tanec, divadlo, pomocnými prostředky mohou být zvířata nebo třeba les. Mne osobně zaujala terapie Šinrin-joku, neboli lesní terapie, která nabízí zlepšení fyzické i psychické pohody. Praxe je velmi jednoduchá – můžete objímat stromy, chodit naboso po trávě nebo jenom vědomě a intenzivně dýchat čistý vzduch.

Co je pro vás účinnou terapií, která působí na bolesti duše a třeba i těla?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.