Nedělní Noční linka: Geny se nezapřou

28. listopad 2021

Jak jsme svázání s geny ve vlastní rodině? Dědí se podle vás geny i ve věcech, které nejsou na první pohled vidět? Vidíte na svých dětech, vnoučatech, že se v nějaké situaci chovají stejně jako vy, když jste byli malí?

Také už jste někdy vyřkli větu: „Po kom to dítě je?“ a přitom si dokážete odpovědět? Dědí se vlastnosti u každé generace nebo ob generaci – jak je tomu u vás? Jaké historky se u vás tradují, když se dokazuje, že jste se chovali stejně jako vaše rodiče nebo vaše děti se chovají po letech jako vy?

Říká se, jen se neboj, on ti to pán Bůh vrátí na dětech – zlobí vaše děti stejně, jako jste zlobili vy? Říkáte si někdy, jak je možné, že se v dané situaci moje dítě chová stejně jako já před 20 lety a přitom o té situaci nikdo neslyšel?

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.