Neděle: O stromech vašeho života

26. březen 2017

Věříte v sílu stromů? Máte na zahradě nebo v lese svůj oblíbený strom? Vysadili jste někdy strom a roste společně s vámi? Jaký je váš oblíbený druh a proč? Chodíte do lesů, parků a sadů právě za jarní energií stromů? Je u vás nějaký vzácný nebo hodně starý památkově chráněný strom?

Pobyt v lese má skutečně léčivé účinky. Potvrdili to v rozsáhlém výzkumu vědci z Finského institutu pro výzkum lesa. Osoby, které pobývají delší dobu v lese a objímají stromy, mají totiž v krvi vysokou koncentraci imunitních buněk, které jsou schopny bojovat se zhoubným nádorem a dalšími chorobami. K produkci těchto buněk přitom dochází právě při pobytu mezi stromy. Pobyt v lese sám o sobě sice rakovinu nevyléčí, ale výrazně může přispět k úspěšné léčbě.

Mezi stromy se navíc výrazně snižuje stres, svalová únava, hyperaktivita a porucha pozornosti, léčí se tam deprese a upravuje kolísavý srdeční rytmus. Mnoho lidí se cítí uvolněně a dobře, když je v přírodě mezi stromy.

Češi mají anketu Strom roku, která je pořádána programem Strom života Nadace Partnerství. Cílem ankety je najít nejoblíbenější strom, který spojuje lidi z okolí, posiluje místní komunitu a pomáhá budovat vztah člověka k přírodě i lidem. Mimořádně významné stromy, jejich skupiny a stromořadí se podle zákona o ochraně přírody a krajiny oficiálně vyhlašují za památné stromy. Označují se tabulí s malým státním znakem, zpravidla na stojanu poblíž paty stromu.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.