Nebát se a nekrást platí i v lidských vztazích, říká přední sexuolog a psychoterapeut Jan Zbytovský

21. březen 2024

Medicínu a sexuologii studoval Jan Zbytovský v Praze v 60. letech, kdy ve světě  "zuřila" sexuální revoluce, za železnou oponu dosáhl ale jen její závan. Přesto tento atraktivní obor mladého medika "chytil" a později zejména psychoterapie. 

Čtěte také

„Obory sexuologie a psychoterapie spolu hodně souvisí", říká dnes osmdesátiletý MUDr. Jan Zbytovský. Obklopen uměním a knihami dodnes ve své pracovně píše znalecké posudky, přednáší studentům a léčí pacienty.

„Pracující důchodce je nejlepší profese," usmívá se Jan Zbytovský z Hradce Králové.

Nebojte se do vztahů jít a nést i zodpovědnost za to, co vzniká. Je důležité o soužití pečovat, jen nebrat, ale i nabízet a dávat.
MUDr. Jan Zbytovský, sexuolog a psychoterapeut

Mysarykovské nebát se a nekrást podle něj platí i ve vztazích. „Často teď vídáme, že se lidé bojí do nějakého soužití jít, řeknou si, já chci někoho jen na sex, ale nepotřebuji žádný vztah. A přitom je takovému člověku už třeba 30 let. Takže se nebojte do vztahů jít a nést i zodpovědnost za to, co vzniká. Je důležité o soužití pečovat, jen nebrat, ale i nabízet a dávat."

K poslechu zajímavého rozhovoru o tajích a kouzlech života se sexuologem a psychoterapeutem Janem Zbytovským vás zve autorka pořadu Jiřina Šmídová.

Sexuolog a psychoterapeut Jan Zbytovský
autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.