Návštěvnické centrum porcelánky Thun 1794 přivítalo stotisícího návštěvníka

14. červenec 2023 12:45

Návštěvnické centrum porcelánky Thun 1794 v Nové Roli ve čtvrtek uvítalo stotisícího návštěvníka. Za deset let činnosti se z centra u největší české porcelánky stal známý turistický cíl, kam míří tisíce lidí.

Jubilejního návštěvníka generální ředitel firmy Vlastimil Argmann obdaroval porcelánovou sadou. Návštěvníkem s pořadovým číslem 100.000 se stal Michal Rytíř. „My jsme přijeli z Kolína s manželkou. Ale já jsem rodákem ze Sokolova. A po předělání kuchyně jsme se přijeli podívat, co bychom si do kuchyně doplnili za nějakou sadu. A při té příležitosti jsme se chtěli podívat i do výroby, protože to už jsem dlouho neviděl,“ řekl jubilejní návštěvník. Dodal, že kdysi v porcelánce byl, ale je to už asi 30 let.

Nápad vzít zájemce přímo do provozu porcelánky vznikl v roce 2012. Rok ale trvalo, než se uskutečnil. „Myšlenka od začátku nebyla o nějakém finančním efektu, ale o propagaci firmu. Byla tady stará jídelna, která chátrala a plesnivěla, tak jsme zvažovali, jestli zbourat nebo zrenovovat. A vytvořili jsme projekt návštěvnického centra, tentokrát jsme tomu říkali Porcelánová zastávka. Smysl toho je, že lidé nepřijdou jen do muzea nebo na mrtvou výstavu, ale vezmeme je přímo do provozu,“ uvedl Argmann.

Významnou částí návštěvníků jsou děti ze škol. Na prohlídkové trase je totiž i takzvaná Porcelánová školička, kde si děti, ale i dospělí mohou sami ozdobit porcelánové výrobky. 

Novorolská porcelánka je nyní součástí německo-české Porcellanstrasse, která propojuje místa s historií výroby porcelánu na obou stranách hranice Česka a Německa. Jsou v ní jak továrny na porcelán, muzea i další místa, která psala historii výroby porcelánu v regionu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio