Návštěvníci jihlavské ZOO upozorňují na poraněnou vlčici. Šarvátky mezi šelmami jsou podle chovatelů obvyklé

6. září 2018 10:00

Agresivní vlk v jihlavské ZOO napadá svou partnerku. Výsledkem jsou očividná zranění na krku feny Beret, na která upozorňují návštěvníci. Chovatelé je ale oddělovat nechtějí.

„Občas k takovému chování dochází u lidí. Malé děti, chlapečci, neví jak říct – chci si s tebou hrát, tak prostě se prostě napadají. Je to jeho žádost o kontakt. To zvíře může konat něco podobného,“ vysvětlil zoolog jihlavské zahrady Richard Viduna.

Na zranění vlčice Beret opakovaně upozornili návštěvníci zahrady. „Ta vlčice, když se na ní podíváme, tak má nějaké zranění a někdy to na první pohled vypadá drasticky. Musím k tomu ale přičíst, že zvířata v tuto dobu přelínávají,“

Vlk iberský

Vlk iberský chovaný v jihlavské zahradě, není příliš společenským druhem. Vzájemné vztahy si vyjasňují déle, obtížněji a násilně. „Na druhé straně to jsou zvířata, která jsou významně ohrožena, divoká populace se odhaduje na dva tisíc jedinců. V porovnání s některými jinými je to zlomkové číslo.“

Úkolem jihlavské ZOO není jen zvířata chovat, ale také rozmnožit. „Když je budeme chovat samostatně, reprodukce není možná. To asi pochopí každý. A ta zvířata dělají to, co umí. V přírodě ty třenice asi taky nejsou neobvyklé. A navíc, když je oddělíme, způsobí to ještě horší stav, než když jsou spolu,“ dodává zoolog Richard Viduna.

autoři: Daniel Zach , mik